Salon i vino

Salon u Radničkoj ima svoje ljubavi. Miljenice i miljenike iz različitih svetova. Iz jednog posebnog dolazi vino. Ono je velika ljubav i neka se ne ljute svi drugi jer ljubav nije objektivna.

Za mene je vino nedokučivo, ni za jedno ne mogu reći da ga dobro poznajem. Dok otvaram bocu, zapravo pojma nemam šta me čeka. Ono se uvek ponaša poput hirovite miljenice koja iznova osvaja srce svog ljubavnika. Ponekad je ljuto ako ga probam prerano, i onda mi zalupi vrata pred nosom. Neizbrojive su persone koje žive u njemu. Zna da zavara, da obeća stotinu čudesa, pa ništa. Ponekad sretnem neko što je moglo biti veliko, možda i najveće, pa budem beskrajno tužna kada otkrijem da je povređeno, zaboravljeno, nenegovano. Sretnem često neko koje je rođeno da bude veliko, ali i ono koje to nije.  Upoznajem i ona koja zablistaju zbog raznih okolnosti, nekog povetarca recimo, mašte, neke slučajne greške ili… ko zna zbog čega.

Vino zna da me razočara i prevari, da me zavede i razvali o pod. Ali ja ga i takvog volim. Uvek mu se divim, razumem svaku njegovu manu. I trpim sve hirove zbog onih susreta kada mu je sve potaman, pa mi dođe raskošno, raspameti me divotom i pomuti mozak od miline.

Zato volim ljude koji vole vino. Volim da ga ogovaram sa njima, da kukam kada me od njega boli glava i da hvalospevim kada je dobro.  I mnogo volim što od njih ponešto i naučim o vinu.

Maštam o tome da vino često obitava u Salonu i da oko njega okupim neke vinske drugare i drugarice. Te maštarije prizvale su Udruženje somelijera Vojvodine, pa su polaznici 26 obuke probali mnoga vina zajedno sa vrhunskim predavačima. Oni su prvi doneli i upoznali Salon sa vinom. Beskrajno im hvala na tome.